Tre olika dyslexiföreningar - men vem är vem?
Det finns tre större dyslexiföreningar i Sverige. Förutom Svenska Dyslexiföreningen är det Dyslexiförbundet och Föräldraföreningen för dyslektiska barn – FDB. Men vad är egentligen skillnaden? Vi samarbetar nära med varandra och driver många frågor tillsammans. Dessutom delar vi kontorslokaler i Spånga i Stockholm. Men vi har lite olika fokus och målgrupper.
Svenska Dyslexiföreningen är en förening för professionen, alltså de som i sitt arbete möter personer med läs-, skriv- och räknesvårigheter. De är bland annat lärare, specialpedagoger, logopeder, läkare och psykologer. Föreningen har starka band med Svenska Dyslexistiftelsen som består av erkända forskare inom dyslexiområdet. Svenska Dyslexiföreningen ger ut en tidskrift, Läs- och skrivsvårigeter & dyslexi, som kommer ut 4 ggr/år. Föreningen anordnar utbildningar för lärare, främst inom området läs- och skrivinlärning och pedagogisk kartläggning av läs- och skrivsvårigheter/dyslexi och bedriver rådgivning.
Dyslexiförbundet är med sina nästan 6000 medlemmar den största organisationen. Det är en s k brukarorganisation, den är statligt finansierad och alltså i första hand till för dem (eller anhöriga till dem) som själva har svårt att läsa, skriva och/eller räkna. De vänder sig vänder sig till personer med egna läs-, skriv- och räknesvårigheter – oavsett ålder. De bevakar frågor som berör alla perioder i livet, det handlar om de tidiga småbarnsåren, alla skolstadier, utbildningar för vuxna, körkort, arbetsmarknaden och tiden som senior.
Du kan läsa mer om dem på deras webbplats: www.dyslexi.org
Föräldraföreningen för dyslektiska barn – FDB är främst en organisation för föräldrar till barn i skolåldern. De arbetar för att öka förståelsen för barn med dyslexi och dyskalkyli. De har under flera år drivit Dyslexipodden, men många intressanta avsnitt. Du kan läsa mer på deras webbplats: fdb.se